Το δημοτικό σχολείο της Συκιάς

Το παλιό σχολείο της Συκιάς.

Δημοτικό σχολειο Συκιάς με νυχτερινά φώτα

Το δημοτικό σχολείο της Συκιάς δεσπόζει σαν τον Παρθενώνα στον κεντρικό λόφο της Συκιάς , όχι από μάρμαρο αλλά από γρανίτη βγαλμένο από την γύρω περιοχή.

Ένα πραγματικό στολίδι που στέκετε εκεί από το 1870 που πρωτοκτίστηκε από Ηπειρώτες τεχνίτες της πέτρας.

 

Έχει αρκετά χρόνια που είχα γράψει για το σχολείο καταχωρώντας το εδω μέσα , όταν μερικούς μήνες αργότερα πηρα ένα μυνημα από μια κυρία που μου έλεγε πως ο παππους της ήταν ένας από τους τεχνίτες αυτούς που το χτίσανε .

Από αφηγήσεις παλιότερων γνωρίζουμε για τον τρόπο που το κατασκεύασαν, σκαλωσιές όπου τα εκπαιδευμένα μουλάρια των Ηπειρωτών μετέφεραν την πέτρα όλο και πιο ψηλά καθώς χτίζαν τους τοίχους και για τις δύο κεντρικές κολώνες στην πρόσοψη του κτηριου έχουν σκαλιστεί από τον πρωτομάστορα.

Μετά από τόσα χρόνια και γενιές που περάσανε εξακολουθεί και στέκει αγέρωχο για να μπορούμε κάθε μέρα να το θαυμάζουμε.

Και είναι πράγματι κατι που αξιζει να το θαυμάζεις, ειδικά όταν το βλέπεις μπροστά σου τη στιγμή που μπαίνεις στο χωριό, πως να μην το θαυμάζεις αν σκεφτείς πόσες γενιές περάσανε από τις τάξεις τους , πόσοι μαθητές πρωτοπήγαν σχολείο εδώ, μετά μεγάλωσαν και ειδαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον λοφο με την τσάντα στον ώμο τους.

Κάποια στιγμή παλιοτερα είχε καεί και ξαναχτίστηκε , πόσους πολέμους περασε ,εκεί είχαν ταμπουρωθεί Συκιώτες πολεμιστές και κρατήσανε το χωριό να μην καταληφθεί από τους αντάρτες κατα τον εμφύλιο.

Και πόσες άλλες ιστορίες που μας εχουν μεταφέρει οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας.

Και μετά από πολλά χρόνια τις τελευταίες μέρες το στολίδι αυτό φωτίστηκε περιμετρικά και έλαμψε και μεσα στη νυχτα.

Ειναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια με την μέριμνα του Δήμου Σιθωνίας γίνετε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για την συντήρηση και αναδειξη του μοναδικού αυτού μνημείου.

Είναι ευθύνη μας και υποχρεωσή μας να φροντίσουμε αυτό το μνημείο να διατηρηθεί και να συνεχίσει να στέκει εκει επιβλητικό μέσα στα χρόνο.

Ενα ευχαριστώ στον Δημαρχο για την προσωπική του παρέμβαση στις εργασίες συντήρησης αλλά και στον Σάκη Ασβεστά που μας χάρισε αυτήν την υπέροχη φωτογραφία.

 

 


Εκτύπωση  

Breadcrumbs

© 2019 Sithonia Hotels and Rooms| Design by Web4All