Αρχαιολογικό μουσείο Πετραλώνων
Αρχαιολογικό μουσείο Πετραλώνων
35 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη στην παλιά Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών βρίσκεται το χωριό των Πετραλώνων. Το σπήλαιο και το Ανθρωπολογικό Μουσείο βρίσκονται 2 χιλιόμετρα μετά το χωριό.
Το μουσείο χτίστηκε και χρηματοδοτήθηκε το 1978 από την Ανθρωπολογική Ένωσης Ελλάδος (ΑΕΕ), στην οποία και ανήκει. Άνοιξε και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1979. Ο σκοπός του μουσείου είναι να δείξει τα ευρήματα του Σπηλαίου των Πετραλώνων, του προϊστορικού Ελληνικού Πολιτισμού καθώς και όλου του κόσμου, και τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν όλη την παλαιοντολογική περιοχή της Ελλάδος.
Τα ευρήματα περιλαμβάνουν αντίγραφα του μαυσωλείου του Αρχαιάνθρωπου ευρωπαίου των Πετραλώνων, τα αρχαιότερα ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν ποτέ (από το 24ο γεωλογικό επίπεδο στο σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο χρονολογείται πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια), τα πρώτα λίθινα και κοκάλινα εργαλεία, τα οποία ανακαλύφθηκαν στην Νέα Τρίγλια της Χαλκιδικής (11 εκατομμύρια χρόνια) και ευρήματα από ανοιχτούς χώρους πριν την εποχή των σπηλαίων στη Νέα Τρίγλια, στο νησί της Εύβοιας, στην Πτολεμαϊδα Χαλκδιικής, στο Αιγαίο, και σε άλλα μέρη της Ελλάδος καθώς και στην Αφρική.
Υπάρχουν τοιχογραφίες του λαογραφικού ζωγράφου Χρήστου Καγγάρα, που απεικονίζουν την εμφάνιση ζωής στη Γη και του Αρχαιανθρώπου να διδάσκει στα παιδιά πως να κάνουν εργαλεία από πέτρες και κόκαλα, την εξέλιξη της ζωής σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, και την εξέλιξη της ανθρώπινης ζωής κατά τα τελευταία 11 εκατομμύρια χρόνια σύμφωνα με τον Πουλιάνο.
Το μουσείο έχει μια αίθουσα συνεδρίων, εργαστήρια γεωλογικής και παλαιοντολογικής συντήρησης, και μια βιβλιοθήκη.