Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου
Listing Details
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου φιλοξενεί ευρήματα από όλη την Χαλκιδική. Στο χώρο του στεγάζει τρεις μόνιμες εκθέσεις: μια με ευρήματα από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νομού, μια δεύτερη με ευρήματα από τις τρεις αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική, τα Στάγειρα, την Άκανθο και τη Σάνη, καθώς και την έκθεση της Συλλογής Λαμπροπούλου.
Το Μουσείο αποτελείται από τον Προθάλαμο, την Κυρίως Αίθουσα, το Αίθριο και την Αίθουσα της Συλλογής Λαμπροπούλου.
ΠΡΟΘΑΛΑΜΟΣ
Στον προθάλαμο φιλοξενούνται δύο προθήκες με ευρήματα από την Χαλκιδική, δωρεές οικογενειών του Πολυγύρου, λίγες επιτύμβιες στήλες, ανάμεσά τους οι στήλες των Αθηναίων κληρούχων από την Ποτίδαια που χρονολογούνται στην κλασική εποχή και τμήμα της έκθεσης των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Χαλκιδικής, όπως ευρήματα από την αρχαία Άφυτι και μέρος των ευρημάτων της Ολύνθου.
ΚΥΡΙΩΣ ΑΙΘΟΥΣΑ
Εδώ παρουσιάζονται τα υπόλοιπα ευρήματα της Ολύνθου, κεραμική, δείγματα κοροπλαστικής, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία και επιγραφές που ξεδιπλώνουν τις πτυχές της ιστορίας της πόλης και των κατοίκων της. Εκτίθενται επίσης ευρήματα από τις ανασκαφές στο Ιερό του ΄Άμμωνος Διός στην Καλλιθέα της Κασσάνδρας, στην Τορώνη της Σιθωνίας, καθώς και ευρήματα από την ανασκαφή νεκροταφείου στην περιοχή του Πολυγύρου με ευρήματα που φανερώνουν την πολιτιστική ταυτότητα των κατοίκων της ενδοχώρας της Χαλκιδικής κατά την όψιμη αρχαϊκή περίοδο.
Στο μεγαλύτερο τμήμα της αίθουσας αναπτύσσεται η έκθεση για τις τρεις αποικίες της Άνδρου στη Χαλκιδική, την Άκανθο, τη Σάνη και τα Στάγειρα. Από το εκτεταμένο νεκροταφείο της Ακάνθου παρουσιάζονται χαρακτηριστικά σύνολα κτερισμάτων από την αρχαϊκή ως και την ελληνιστική εποχή που φωτίζουν τις γνώσεις μας και μάς πληροφορούν για τις θρησκευτικές , και όχι μόνον, δοξασίες των κατοίκων της, καθώς και για το πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Από την αρχαία Σάνη εκτίθενται τα τρία πήλινα ακρωτήρια του ναού του Απόλλωνα που βρισκόταν στη χώρα της αποικίας. Πρόκειται για τις τρεις Νίκες με γραπτή διακόσμηση, δύο σε όρθια στάση και μια σε ''εν γούνασιν δρόμου'' στάση, που χρονολογούνται στην όψιμη αρχαϊκή εποχή. Από τη θαλάσσια περιοχή των Σταγείρων προέρχεται ημιτελής κόρη, δείγμα της γλυπτικής της αρχαϊκής περιόδου, ενώ χαρακτηριστικά ευρήματα από την ανασκαφή της πόλης και της οχύρωσής της, εργαλεία, πήλινοι σωλήνες, νομίσματα, κεραμική κλπ., εκτίθενται στις γύρω προθήκες. Κοντά στα ευρήματα από τα αρχαία Στάγειρα εκτίθενται και δύο ρωμαϊκά μαρμάρινα αγάλματα υπερφυσικού μεγέθους από ηρώο που ερευνήθηκε στο γειτονικό Στρατώνι.
Τέλος, στην ίδια αίθουσα παρουσιάζονται χαρακτηριστικά δείγματα της παραγωγής των εργαστηρίων κεραμικής της Χαλκιδικής κατά την αρχαϊκή και την κλασική περίοδο. Πρόκειται κυρίως για αγγεία που χρησιμοποιήθηκαν για εγχυτρισμούς στα νεκροταφεία της Μένδης, των Πυργαδικίων, του Πολυχρόνου, καθώς και για αγγεία που προέρχονται από τη γειτονική προς τον Πολύγυρο περιοχή.
ΑΙΘΡΙΟ
Στο αίθριο εκτίθενται μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα ελληνιστικής και ρωμαϊκής κυρίως εποχής που προέρχονται από διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής. Υπάρχει επίσης αμμοδόχος με εγχυτρισμούς, πήλινη σαρκοφάγο κ.ά. ομοίωμα που αναπαριστά τμήμα νεκροταφείου της Ακάνθου.
ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Παρουσιάζονται ευρήματα από τη Συλλογή Λαμπροπούλου, την οποία δώρισε ο Ηρακλής Λαμπρόπουλος στο ελληνικό κράτος, στο Μουσείο Πολυγύρου. Τα αντικείμενα, κεραμική επείσακτη από τη νότια Ελλάδα και ντόπια, πήλινα ειδώλια και προτομές, χάλκινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα και μετάλλινα όπλα προέρχονται από όλη τη Χαλκιδική και χρονολογούνται από την προϊστορική ως και τη βυζαντινή περίοδο. Η συντριπτική πλειονότητα των αρχαιοτήτων χρονολογούνται στα αρχαϊκά και τα κλασικά χρόνια και αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα του επιπέδου του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής (εμπορικές σχέσεις, τοπική παραγωγή κλπ.) στις διάφορες εποχές. Το Μουσείο είναι προσωρινά κλειστό μέχρι το τέλος του 2013 λόγω εργασιών ανακαίνισης και επέκτασής του.