Φθάνοντας στην Συκιά

Στο νοτιανατολικό άκρο της χερσονήσου Σιθωνίας και μετά το Καλαμίτσι, βρίσκεται ένα από τα παλιότερα χωριά της Χαλκιδικής, η Συκιά.

Με πληθυσμό 3000 και πλέον κατοίκους , απέχει 1601 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη.

Επικρατέστερη εκδοχή για την ονομασία της είναι πως προέρχεται από την σκιά του επιβλητικού Άθωνα που σκεπάζει το χωριό κατά την ανατολή του ήλιου.

Η αρχιτεκτονική του χωριού και κυρίως του παλιού χωριού, έχει πολλά κοινά στοιχεία με αυτή του Αγίου όρους.

Μια βόλτα στα σοκάκια του χωριού θα σας κάνει να νειώσετε πως βρίσκεσται πίσω στον χρόνο με τους ρυθμούς της ζωής να κυλάνε αργά και ήρεμα.

Για να βρούμε το χωριό στρίβουμε από τον κεντρικό περιφεριακό δρόμο ακολουθώντας την πινακίδα και σε 2 χιλιόμετρα βρισκόμαστε στο κέντρο του χωριού όπου μπορείτε να βρείτε καφέ και τις ταβέρνες και μεζεδοπωλεία για να απολαύσετε το καταπληκτικό τσίπουρο του χωριού ,που φημίζετε για αυτό και τα εντόπια κρέατα.

Αξιοθέατα έχει πολλά που μπορείτε να δείτε ξεκινώντας από το πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο που είναι χτισμένο εξολοκλήρου από γρανίτη,πάνω στο λόφο στο κέντρο του χωριού από το 1870 .

Λίγο πιο πάνω θα βρείτε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το υπέροχο ξύλινο τέμπλο της.

Πάνω από το χωριό δεσπόζει ο "Κούκος" , βραχώδης και ψηλός λόφος , που περιβάλλεται από κάστρο και υπήρχε εκεί ένας σημαντικός προιστορικός οικισμός.

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την αλιεία , την μελισσοτροφεία, την κτηνοτροφεία και τον τουρισμό.

Η περιοχή είναι γεμάτη με υπέροχες ακτές όπως το Κριαρίτσι, η Κληματαριά , το Τουρκολίμανο, το Πηγαδάκι , ο Γριάβας , η Αγριδιά και πολλές άλλες μοναδικής ομορφιάς.

Όλες αυτές οι παραλίες βρίσκονται στους πρόποδες του Ίταμου, ενός βουνού με αρκετούς δρόμους και μονοπάτια που φιλοξενεί και το γηραιότερο δέντρο της Χαλκιδικής, τον ομώνυμο Ίταμο που η ηληκία του ξεπερνα τα 2000 χρόνια.

Για την άνετη διαμονή των επισκεπτών υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, κάμπινγκ, εστιατόρια, μπαρ , μα πάνω από όλα η φιλοξενία των κατοίκων της περιοχής.

Κατά την διαμονή σας εξερευνήστε όλες τις γύρω παραλίες και μην παραλείψετε να επισκευτείτε τις ψαροταβέρνες στο πηγαδάκι και στο τουρκολίμανο .

Η "παρθενικότητα" των ακτών και της φύσης , καθώς και η αυθεντικότητα των κατοίκων της, θα σας προσφέρουν αξέχαστες διακοπές.

 

Χάρτης

{gmapfp id="74" lmap="700" hmap="400" }


Εκτύπωση  

Breadcrumbs

© 2019 Sithonia Hotels and Rooms| Design by Web4All